Aryana Ali

SALAM PERKENALAN


Kadang-kadang hari yang dilalui begitu susah untuk dihabisi dan kadangkala begitu mudah untuk dilalui namun sebagai manusia biasa yang dikurniakan akal fikiran, seharusnya kita berfikir sebelum bertindak dan melakukan sesuatu...banyak hal dalam dunia yang penuh dengan kejutan yang tidak boleh diteka-teki...

Wednesday, July 8, 2015

Resepi kuah lodeh paling mudah

Berapa hari sahaja lagi kita akan menyambut hari raya kan. Banyak mana dah persiapan kawan-kawan yang dah siap? Aku sekeluarga mana adalah. Nak buat biskut belum berkesempatan. Tunggu hari Sabtu nanti Mr Z jaga anak-anak. Panjang pula tercerita pasal raya. Kisahnya nak cerita pasal lodeh. Aku buat waktu berbuka puasa hari tu. Buat lodeh ni senang je. Hari tu aku masak nasi impit sekali buat makan bersama. Ok tengok resepi di bawah ni. Ni style Jawa mak aku kata. Tak ada tumis-tumis ok...

Bahan-bahan hirisan:
Lobak (hiris panjang-panjang)
Kobis
Kacang panjang (hiris serong-serong)
Lada merah dan hijau (hiris serong)
Sengkuang (hiris panjang-panjang)
Tauhu ( potong 9 )
Tempe (potong kecil-kecil )
Suun
Tauhu kering

Bahan-bahan kisar/tumbuk:
6 biji bawang merah
2 sudu udang kering
Kunyit (kalau nak kuah warna kuning)

Tambahan:
Santan
Garam

Cara-caranya mudah je:

Satukan semua bahan hirisan dan bahan kisar dalam satu periuk kecuali kacang panjang. Kemudian masukkan santan dan air sesuka hati dan masakkan di atas api sederhana.

Last sekali, masukkan kacang panjang. Kemudian letak garam sikit. Dah siap...



Ok bai...



No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

Copyright Aryana Ali
Designed by UMIESUEstudio 2014