Cerita pasal pavlova ni, 2 kali aku wat. Memula tu aku masuk oven, aku terset 250 c, 10 minit jek pastu hangus...(walawei sayangnya telor 4 biji aku tu...) Macam mana leh aku terpusing sampai 250 tu dengan begitu komfiden sekali. Patutnya antara 100-120 c sahaja selama 1jam hingga 1 jam 15 minit...maka dengan gigih aku wat lagi acuan tu...dan masukkan dalam oven dengan berhati2 sekali...Aku rajin ni pun sebab dah lama mixer yg hb redeem tu xdibuka2.
Aku ambil resepi tu kat blog http://www.azlitamasammanis.com/ .memang terer dia ni. Kakak Ngah aku yang rekomen blog ni. Masa tu sibuk nak buat cheese tart. Memang dia tunjuk satu2 cara buat. Kakak aku terer wat cheese tart tau...siap demo kat kami adik-beradik...sedap!!!
Resepi pavlova
4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita ( nama Tuan blog tu ) letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.
adunan yang bawah xkeras macam sepatutnya...lembik jek...hehe tp sedap gak cume manis ya amat...
sekian dulu...
No comments:
Post a Comment